ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Ο στόχος αυτής της συνεδρίας είναι να παρέχει στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας δεξιότητες αυτοσχεδιασμού, προκειμένου να βοηθήσει τις νέες/τους νέους με ζητήματα θυμού και κοινωνικής απόρριψης να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να τα διαχειριστούν και να τα μετατρέψουν σε θετικά συναισθήματα.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίας οι συμμετέχουσες/οντες θα μπορούν:

– Να χρησιμοποιούν τεχνικές θεάτρου ως μια μεθοδολογία (μεθοδολογικό τρόπο) για την πρόληψη της συναισθηματικής βίας

– Να δημιουργούν εντός της ομάδας και μέσω τεχνικών αυτοσχεδιασμού μια «ασφαλή ζώνη» για οποιοδήποτε τύπο θυμάτων και επιτιθέμενων

– Να αναλύουν και να εμβαθύνουν στην ιστορία, στη σημασία της και τις συνέπειές της, στα μέλη της ομάδας, μέσω τεχνικών δράματος και δραστηριοτήτων ψηφιακού δράματος.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Ο Λεωνίδας είναι ένας 42χρονος άνδρας που διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια το 2001. Είχε αυτή τη διάγνωση από το ψυχιατρικό νοσοκομείο Χ όταν νοσηλεύτηκε οικειοθελώς λόγω κάποιων ψευδαισθήσεων. Άκουγε φωνές να τον επικρίνουν ως «άχρηστο», «χαμένο» και άλλα υποτιμητικά σχόλια. Είχε επίσης κάποιες ενοχλητικές σκέψεις. Μετά τη νοσηλεία του, ο εργοδότης του τον απέλυσε από το καφενείο, όπου δούλευε ως σερβιτόρος, επικαλούμενος οικονομικές δυσκολίες που δεν του επέτρεπαν να έχει πολλούς υπαλλήλους. Από τότε δεν μπόρεσε να βρει νέα δουλειά. Ενώ έψαχνε για δουλειά, έγινε καταθλιπτικός επειδή δεν μπορούσε να βρει εργασία. Η μητέρα του, του είπε ότι ήταν ανούσιο να ψάχνει για δουλειά, γιατί ένα άτομο με ψυχική διαταραχή δύσκολα θα μπορούσε να γίνει δεκτό για εργασία. Τελικά δέχτηκε αυτά που του είπε η μητέρα του και παρέμεινε άνεργος. Ζει με τους γονείς του σε ένα σπίτι σε προάστιο της Αθήνας και επισκέπτεται ένα κέντρο ημέρας τρεις φορές την εβδομάδα, όπου εξετάζεται σε κανονική βάση από ψυχίατρο και συμμετέχει σε διάφορες ομάδες, όπως μια ομάδα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, μια ομάδα ποίησης κ.λπ.

Μια μέρα ενώ περπατούσε προς το κέντρο ημέρας για την ομάδα ποίησης, μονολογούσε δυνατά ένα ποίημα. Περνώντας έξω από ένα σχολείο, μερικοί μαθητές γυμνασίου άρχισαν να κάνουν σχόλια, όπως «είσαι τρελός», «πού πηγαίνεις γέρο», «καπνίζεις σαν καμινάδα» κ.λπ. και γελούσαν δυνατά. Ο Λεωνίδας συνέχισε να περπατά στον προορισμό του, χωρίς να δίνει προσοχή. Θεωρούσε ότι οι μαθητές είχαν αυτή τη συμπεριφορά επειδή ήταν παιδιά και ήταν μεγάλο λάθος να μιλά μόνος του. Παρακολούθησε τη συνάντηση της ομάδας ποίησης και όταν κλήθηκε να απαγγείλει το ποίημα, αρνήθηκε ευγενικά. Συνέχισε να πηγαίνει στις ομάδες ποίησης, ακολουθώντας διαφορετικό μονοπάτι. Προσπάθησε να σταματήσει τη συνήθεια του να μονολογεί στο δρόμο. Μετά από τρεις συναντήσεις, σταμάτησε να συμμετέχει στην ομάδα, λέγοντας «δεν μπορώ να το κάνω»

ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής καλωσορίζει τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες και τους ενημερώνει για το σενάριο περίπτωσης (βλ. παραπάνω) είτε μέσω παρουσίασης power point είτε προφορικά. Αφού ενημερώσει τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες για το σενάριο, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τους στόχους της συνεδρίας επισημαίνοντας το είδος της επιθετικότητας, τα συναισθήματα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης:

o Τύπος επιθετικότητας: κοινωνικό στίγμα που επιδεινώνεται από επεισόδια λεκτικής βίας.

o Συναισθήματα: θλίψη, ντροπή.

o Αντιμετώπιση: στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζεται με ψυχική ασθένεια / κοινωνικό στίγμα και αυτοστιγματισμός.

o Αντιμετώπιση: λειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

o Ερωτήσεις και απαντήσεις:

1η ερώτηση

Σε ποιο σημείο του σεναρίου θεωρείτε ότι ο πρωταγωνιστής έπεσε θύμα βίας; Σε τι είδους βία αναφέρεται το σενάριο;

1η απάντηση

Το σημείο στο οποίο ο Λεωνίδας υπέστη βία ήταν εκεί όπου τα παιδιά τον περιέγραψαν με διάφορα σχόλια. Τα διάφορα υποτιμητικά σχόλια που έλαβε, μπορούν ενδεχομένως να θεωρηθούν ως λεκτική βία. Επίσης, στο σενάριο όπου η μητέρα του Λεωνίδα του λέει ότι είναι δύσκολο για ένα άτομο με ψυχική διαταραχή να γίνει αποδεκτό για δουλειά, μπορεί πιθανώς να θεωρηθεί διάκριση. Αυτό μπορεί να συμβεί με την απόφαση του εργοδότη του να τον απολύσει μετά τη νοσηλεία του (στην περίπτωση που ο εργοδότης του το έκανε λόγω της νοσηλείας του και απλώς αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα ως δικαιολογία).

2η ερώτηση

Πιστεύετε ότι οι σκέψεις, οι ενέργειες, τα συναισθήματα και οι στάσεις που υιοθέτησε ο πρωταγωνιστής του σεναρίου τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση; Υπάρχουν εναλλακτικές ιδέες;

2η απάντηση

Ο Λεωνίδας στο περιστατικό με τα παιδιά δεν θύμωσε. Το σενάριο δεν αναφέρει ότι βίωσε συγκεκριμένα έντονα συναισθήματα. Το σενάριο δίνει την εντύπωση ότι «απομόνωσε» τα συναισθήματά του. Φαινόταν επίσης να εκλογικεύει τη συμπεριφορά τους. Αποδέχθηκε την κατάσταση ως έχει. Η εκλογίκευση της συμπεριφοράς των παιδιών μπορεί να τον βοηθήσει να αποτρέψει την επιθετική συμπεριφορά του στα παιδιά, οπότε απέφυγε ένα πιθανό πρόβλημα. Πιθανώς η καταστολή των συναισθημάτων του για το συμβάν (τα συναισθήματά του δεν εκφράστηκαν στην ομάδα στο κέντρο της ημέρας), μπορεί να συνέβαλε ενδεχομένως στην απομάκρυνσή του από την ομάδα ποίησης ..

3η ερώτηση

Ποιες άλλες παρεμβάσεις και ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω τον πρωταγωνιστή να αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό και άλλα παρόμοια συμβάντα στο μέλλον;

3η απάντηση

Η μη ανταπόκριση σε επιθετικές συμπεριφορές μπορεί να βοηθήσει, αλλά θα μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά του σε μια ομάδα ή  σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Στη συνέχεια γίνεται μια συζήτηση και οι συμμετέχουσες/οντες εκφράζουν τις ιδέες τους. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι συμμετέχουσες/οντες θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό το υποθετικό σενάριο ασχολείται με:

Έκφραση των θετικών και των αρνητικών συναισθημάτων

Αποδοχή των συναισθημάτων.

Ανάπτυξη ισχύος με τον καθορισμό ορίων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αυτή η συνεδρία πραγματοποιείται μεταξύ της εκπαιδεύτριας/του εκπαιδευτή (επαγγελματία τεχνικών αυτοσχεδιασμού) και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όλοι πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

  • Διάρκεια: 90 λεπτά.
  • Αριθμός συμμετεχόντων: 6-20.
  • Τόπος: Ένα δωμάτιο όπου να υπάρχει χώρος για κίνηση.
  • o Υλικό: Μουσικό αρχείο με 5 διαφορετικά τραγούδια

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αυτές τις συνεδρίες προτείνεται ένα σύνολο δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων που προκαλούνται από καταστάσεις λεκτικής βίας, ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να είναι καταλληλότερες σε σχέση με κάποιες άλλες για τους τελικούς αποδέκτες/εκπαιδευόμενους. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η κουλτούρα τους ή η ψυχική τους ασθένεια (π.χ. δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή). Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας που θα ηγηθεί της εκάστοτε συνεδρίας στους λήπτες μπορεί να παραλείψει ή να τροποποιήσει κάποιες από τις ασκήσεις προσαρμόζοντας τες στις ανάγκες των εκπαιδευομένων. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Εισαγωγή

  •  Διάρκεια: 10 λεπτά.
  • Περιγραφή: Παρουσιάζεται το σενάριο, οι ερωτήσεις και το συναίσθημα.

Εισαγωγικές  Ασκήσεις – Εκπαίδευση στον αυτοσχεδιασμό       

1. Άσκηση 1: «Γειά σου, σε ευχαριστώ!»

– Σκοπός: Ενεργοποίηση συνεργατικού συναισθήματος, θετική αποδοχή μιας παρόρμησης και μετάδοση της

 – Διάρκεια: 5 λεπτά.

– Περιγραφή: Ολόκληρη η ομάδα στέκεται σε κύκλο. Κάποια/ος δείχνει ένα άλλο άτομο με το χέρι του και λέει: «Γεια σου!» Το άτομο που απευθύνεται κουνάει το κεφάλι του και απαντά  «Ευχαριστώ!». Είναι η σειρά αυτού του ατόμου να δείξει το επόμενο άτομο λέγοντάς της / του: «Γειά σου!». Συνεχίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής φροντίζει να τονίσει ότι πρέπει να εστιάζουμε στα θετικά, διασφαλίζοντας ότι κάθε συμμετέχουσα/ων λέει «ευχαριστώ». Για να φέρει την ομάδα ακόμα περισσότερο σε μια συνεργατική ροή, μπορεί επίσης να αυξήσει το ρυθμό.

2. Άσκηση 2: Ρυθμικός κύκλος από παλαμάκια

-Σκοπός: Να αυξηθεί η ενσυναίσθηση της ομάδας

Να αλλάξει η εστίαση από το ΕΓΩ στο ΕΣΥ / ΕΣΕΙΣ

Να ζούμε τη στιγμή

-Διάρκεια: 10 λεπτά.

-Περιγραφή: Αυτή η άσκηση εκτελείται σε βήματα. Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής διασφαλίζει πάντα ότι ο ρυθμός παραμένει ο ίδιος. Οι συμμετέχουσες/οντες στέκονται σε κύκλο.

1. Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής χτυπάει παλαμάκια προς το άτομο που βρίσκεται στα αριστερά του και λέει ZIPP! Μπορεί να περάσει το ZIPP! στο άτομο στα αριστερά του με το βλέμμα (οπτική επαφή!). Και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής. Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής διασφαλίζει ότι ο ρυθμός παραμένει σταθερός. Μπορεί φυσικά να είναι πολύ αργός, αρκεί οι συμμετέχουσες/οντες να περνάνε το ZIPP! στο ρυθμό. Σιγά-σιγά μπορεί να αυξηθεί η ταχύτητα.

2. Το ZIPP! μπορεί τώρα να περάσει στο άτομο που βρίσκεται είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά. Κάντε αυτή την παραλλαγή για λίγο.

3. Τώρα προσθέστε το ZAPP!. Το ZAPP! πηγαίνει σε όλους τους άλλους, εκτός από τα άτομα που βρίσκονται στα αριστερά ή στα δεξιά σας.

Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει την ταχύτητα ανά πάσα στιγμή: το ζητούμενο όμως είναι το χτύπημα να παραμένει σταθερό στο ρυθμό.

– 3. Άσκηση 3: Χορεύοντας και αλλάζοντας διαθέσεις

-Σκοπός: να αισθανθείτε τις μεταβολές των διαθέσεων μέσω μουσικής.

Μεταφορά της ακουστικής διάθεσης / αίσθησης στη σωματικότητα

– Διάρκεια: 15 λεπτά.

– Περιγραφή:

Οι συμμετέχουσες/οντες μετακινούνται μέσα στο δωμάτιο χορεύοντας στη μουσική. Προτείνεται να μην χρησιμοποιηθούν γνωστά τραγούδια γι’ αυτή την άσκηση. Ο καθένας μπορεί να βρει κινήσεις για αυτό που θέλει να εκφράσει μέσα από το σώμα. Μικρές κινήσεις αρκούν για άτομα με κινητικά θέματα.

Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής μπορεί να προτείνει να σβήσουν τα φώτα, αν το θέλει η ομάδα. Μπορεί επίσης να προσφέρει μια σύνδεση ανάμεσα στη μουσική και ιστορίες ή πραγματικά μέρα.

Γρήγορη μουσική εναλλάσσεται με αργή μουσική. Κάθε κομμάτι αντιστοιχεί σε διαφορετική διάθεση. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αναγνωρίσουν ποιο συναίσθημα ταιριάζει στην αντίστοιχη μουσική και να κινηθούν αντίστοιχα.

Μετά από δυο κομμάτια μουσικής που εναλλάσσονται, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής ζητά σχόλια: «Πώς σας φάνηκε η άσκηση μέχρι τώρα;» – «Ήταν εύκολη;» – «Τι μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση / αποδοχή / έκφραση της αίσθησης του κομματιού της μουσικής μέσω του χορού;»

Πιθανοί τρόποι βοήθειας είναι:

– να κλείσεις τα μάτια σου.

– να υπερβάλεις ως προς τη σωματική έκφραση

– να απενεργοποιήσεις τις αναστολές

4. Άσκηση 4: Το τραγούδι «Brother Jakob» σε συναισθήματα

– Σκοπός: Νιώστε παιχνιδιάρικα την έκφραση διαφορετικών συναισθημάτων

– Διάρκεια: 5 λεπτά.

-Περιγραφή: Οι συμμετέχουσες/οντες στέκονται σε κύκλο. Μαζί τραγουδούν το τραγούδι «Brother Jakob». Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής τραγουδά το τραγούδι μία φορά, οι συμμετέχουσες/οντες μπορούν να συντονιστούν γρήγορα. Πρώτα τραγουδάτε το τραγούδι μαζί .. Στη συνέχεια, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής βάζει ένα συναίσθημα στο τέλος του τραγουδιού, π.χ. «θυμός». Την επόμενη φορά που θα τραγουδήσετε το τραγούδι θα πρέπει να εκφράζεται αυτό το συναίσθημα. Συνιστάται να εναλλάσσονται τα αρνητικά με τα θετικά συναισθήματα. Σημειώνουμε ότι η έκφραση του συναισθήματος μπορεί να είναι υπερβολική σε αυτή την άσκηση. Το συναίσθημα εκφράζεται μέσω της φωνής και της σωματικότητας.

Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής επικεντρώνεται στην υπερβολική έκφραση. Στο μεταξύ, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής δίνει την εντολή: «Περισσότερη γλώσσα σώματος» – «Πιο δυνατά», ώστε να μειωθούν οι πιθανές αναστολές.

 5. Άσκηση 5: Κύκλος του Gromolo

Σκοπός: Για την ανάπτυξη μιας γλώσσας χωρίς περιεχόμενο.

Εκδήλωση σωματικότητας

– Διάρκεια: 15 λεπτά.

– Περιγραφή: Το «Gromolo» αναφέρεται σε μια ανύπαρκτη φανταστική γλώσσα. Δεν είναι σημαντικό να γνωρίζετε το περιεχόμενο των λέξεων κάποιας/ου ενώ της / του μιλάτε, είναι πολύ πιο σημαντικό να βρείτε μια έκφραση στο σώμα μέσω της συνειδητής εξάλειψης του περιεχομένου της γλώσσας, το οποίο περιεχόμενο, με αυτόν τον τρόπο, αποκτά μεγαλύτερη δύναμη. Στον κύκλο του Gromolo οι συμμετέχουσες/οντες στέκονται σε έναν κύκλο. Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής εξηγεί την έννοια του Gromolo. Προκειμένου να γίνει κατανοητό για κάθε συμμετέχοντα, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής δίνει την οδηγία και δοκιμάζει η ίδια / ο ίδιος τη γλώσσα. Κάθε συμμετέχουσα/ων μπορεί τώρα να πει μερικές προτάσεις στα Gromolo από μόνη της / μόνος του. Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής εξηγεί ότι μπορούν τα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιήσουν τα σώματά τους αντί για τη φωνή τους. Στη συνέχεια, το πρώτο άτομο λέει μια πρόταση στα Gromolo και την υποστηρίζει με πολλές χειρονομίες και σωματική έκφραση. Το επόμενο άτομο πρέπει τώρα να μεταφράσει αυτήν την πρόταση στην αρχική γλώσσα, ερμηνεύοντας αυτήν την πρόταση σαν να ήταν μια δημοφιλής παροιμία που δεν υπάρχει ακόμη. Η μεταφράστρια / Ο μεταφραστής μπορεί να υιοθετήσει τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προηγούμενου «ομιλητή Gromolo» και να εμπνευστεί από αυτές. Μετά τη μετάφραση, είναι η σειρά του ατόμου να μεταδώσει μια άλλη πρόταση στα Gromolo ή μια κίνηση στο επόμενο άτομο.

Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής επικεντρώνεται στην υπερβολική γλώσσα του σώματος.

Αφού πούνε όλοι από μια φράση στα Gromolo, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής ζητά ανατροφοδότηση: «Τι με βοηθά να εκφράζομαι περισσότερο με το σώμα μου;» Οι συμμετέχουσες/οντες μπορούν να το συζητήσουν. Στη συνέχεια η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής δημιουργεί έναν άλλο γύρο του κύκλου Gromolo.

6. Άσκηση 6: Πάρτι Gromolo

– Σκοπός: Αναγνώριση συναισθημάτων σε άλλους.

Συμμετοχή σε συναισθήματα με έμφαση στη σωματικότητα (επίδραση σε άλλους) εξαλείφοντας το περιεχόμενο

– Διάρκεια: 20 λεπτά.

– Περιγραφή:

Οι συμμετέχουσες/οντες φαντάζονται ότι είναι σε ένα πάρτι. Η συνθήκη είναι ότι το κάθε άτομο μιλάει στο άλλο όπως συνηθίζεται να μιλάμε σε ένα πάρτι, δηλαδή ανταλλάσσετε λίγα λόγια με κάποιαν/ον και μετά πηγαίνετε σε ένα άλλο άτομο. Μερικές φορές μικρές ομάδες μπορούν επίσης να στέκονται μαζί και να μιλούν. Μετά την προκαταρκτική πρακτική του «κύκλου Gromolo», οι συμμετέχουσες/οντες λένε τώρα ότι μιλούν κανονικά τα Gromolo. Σιγά-σιγά η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής δίνει σε κάθε ομάδα συναισθήματα. Αυτό το συναίσθημα που δίνει γίνεται αποδεκτό από όλους. Στο μεταξύ το πάρτι διακόπτεται κατά διαστήματα για να γίνονται σχόλια από τις συμμετέχουσες / τους συμμετέχοντες, π.χ. πώς αισθάνομαι με ορισμένα συναισθήματα ή πώς ήταν η επικοινωνία με τα άλλα άτομα.

Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής ζητά από την ομάδα να σχολιάσει μετά από λίγο:

«Πώς νιώθεις όταν επικοινωνείς με τους άλλους;»

«Αλλάζει το συναίσθημα που σας δίνεται το περιεχόμενο της επικοινωνίας μας με τους άλλους;»

«Τι άλλαξε αυτή η αντίληψη για την επικοινωνία μου σε σχέση με την επικοινωνία στην πραγματική ζωή;»

7. Τελευταία ανατροφοδότηση

Διάρκεια: 10 λεπτά

Περιγραφή: Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής ζητά πληροφορίες για την τρέχουσα ενότητα. Αυτά μπορούν να καταγραφούν και να συζητηθούν.

Πιθανές ερωτήσεις είναι:

– Ποιες ασκήσεις ήταν χρήσιμες για την επίτευξη των προηγούμενων επιλεγμένων στόχων;

– Ποιες ασκήσεις βοηθούν τον πρωταγωνιστή συγκεκριμένα στην κατάστασή του;

– Τι εύχεστε να μπορούσατε να προσθέσετε;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

– Διάρκεια: 5 λεπτά.

– Περιγραφή: Στο τέλος της συνεδρίας η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής θα υποβάλει ερωτήσεις που θα διεγείρουν τον προβληματισμό, δηλαδή «Πώς νομίζετε ότι η παραπάνω συνεδρία συνδέεται με το συναίσθημα που αντιμετωπίζουμε;», «Τι θεωρήσατε βοηθητικό και / ή χρήσιμο;» και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια, θα καλέσει τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τι «τράβηξε» την προσοχή τους, τι κέρδισαν και τι θέλουν να κρατήσουν ως σημείο αναφοράς από όλη την παραπάνω διαδικασία, καθώς και να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με τις παραπάνω ασκήσεις.