ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Ο στόχος αυτής της συνεδρίας είναι να απελευθερωθούμε από τους φόβους μας δημιουργώντας ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και γεμάτο αυτοπεποίθηση. Η δυναμική και οι ασκήσεις που προτείνονται παρακάτω θα οδηγήσουν την ομάδα σε καταστάσεις μεταξύ τους συνεργασίας. Αυτό θα επιτρέψει στις συμμετέχουσες / στους συμμετέχοντες να εργαστούν για τη διοχέτευση του θυμού.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Ο κ. Μάθιου είναι ένας 20χρονος που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ζει με τη μητέρα του, δεν εργάζεται και το μόνο πράγμα που απολαμβάνει είναι να περπατάει και να παρακολουθεί κοινωνικές εκδηλώσεις, επειδή του αρέσει να περιβάλλεται από ανθρώπους.

Το περασμένο Σάββατο παρακολούθησε ένα φεστιβάλ τροφίμων που διοργανώθηκε σε ένα χωριό κοντά στην πόλη στην οποία ζει.

Αφού πέρασε υπέροχα εκεί, δοκιμάζοντας διαφορετικά φαγητά από άλλες χώρες και κοινωνικοποιήθηκε με ανθρώπους από το φεστιβάλ, άρχισε να περπατά για να φτάσει στην πλησιέστερη στάση λεωφορείου νιώθοντας  ευγνώμων για αυτό το ήσυχο και γεμάτο απόγευμα.

Σκεπτόμενος όλα τα πράγματα που θα εξιστορήσει στη μητέρα του, άναψε ένα τσιγάρο.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του, τον πλησίασε μια ομάδα νέων, που του ζήτησε αγενώς ένα τσιγάρο.

Νιώθοντας άβολα από τη στάση τους αρνήθηκε να τους δώσει, αφήνοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι ενοχλήθηκε από τη συμπεριφορά τους.

Ενεργώντας φυσιολογικά, άρχισαν να φωνάζουν και να τον χλευάζουν, να κάνουν αγενή σχόλια και να τον κοροϊδεύουν. Νιώθοντας ταπεινωμένος, ο Μάθιου, αποφάσισε να τους αγνοήσει.

Στη συνέχεια, άρχισαν να του πετούν πέτρες.

Με την αίσθηση του φόβου και του θυμού, ταυτόχρονα, αποφάσισε να κρυφτεί στην επόμενη γωνία και να περιμένει μέχρι να φύγουν οι νέοι, μουρμουρίζοντας «γιατί δεν με αφήνετε ήσυχο!»

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αυτή η συνεδρία πραγματοποιείται μεταξύ της εκπαιδεύτριας/του εκπαιδευτή (επαγγελματία τεχνικών αυτοσχεδιασμού) και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όλοι πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

  • Διάρκεια: 90 λεπτά.
  • Αριθμός συμμετεχόντων: 6-20.
  • Τόπος: Ένα δωμάτιο όπου υπάρχει χώρος για κίνηση.
  • Υλικά και εργαλεία: —–

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αυτές τις συνεδρίες προτείνεται ένα σύνολο δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων που προκαλούνται από καταστάσεις λεκτικής βίας, ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να είναι καταλληλότερες σε σχέση με κάποιες άλλες για τους τελικούς αποδέκτες/εκπαιδευόμενους. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η κουλτούρα τους ή η ψυχική τους ασθένεια (π.χ. δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή). Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας που θα ηγηθεί της εκάστοτε συνεδρίας στους λήπτες μπορεί να παραλείψει ή να τροποποιήσει κάποιες από τις ασκήσεις προσαρμόζοντας τες στις ανάγκες των εκπαιδευομένων. Συστήνεται να υπάρχουν τουλάχιστον δυο εκπαιδεύτριες/τές.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Εισαγωγή: Ανακαλύπτοντας τον εαυτό μας στο άλλο και βρίσκοντας την αίσθηση της ενότητας για τη διοχέτευση του θυμού

Διάρκεια: 10 λεπτά

1. Άσκηση 1.1: Η σχεδία

– Σκοπός: Αυτή η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική αφού καταφέρνουμε να καταστήσουμε σαφή δύο πράγματα από το πρώτο λεπτό: η ομάδα είναι ομάδα και ο χώρος είναι δικός μας. Η θέση του σώματος και η αναπνοή είναι κλειδιά για μια καλή συναισθηματική υγεία.

– Διάρκεια: 3 λεπτά

– Περιγραφή: Η ομάδα περπατά χωρίς παπούτσια ελεύθερα στον χώρο, με χαλαρότητα και σε μέτρια ταχύτητα. Αφουγκραζόμενοι την ομάδα, όλοι πηγαίνουν με την ίδια ταχύτητα. Οι συμμετέχουσες/οντες πρέπει να προσπαθήσουν να καταλάβουν όλο τον διαθέσιμο χώρο. Φανταστείτε ότι το έδαφος είναι σχεδία: εάν υπάρχουν πάρα πολλοί στη μία πλευρά, η σχεδία θα χάσει την ισορροπία της και θα βυθιστεί, οπότε όλοι πρέπει να διατηρήσουν τη σχεδία σταθερή.

Άσκηση 1.2: Ταχύτητα

– Σκοπός: Να ζεσταθεί το σώμα εναλλάσσοντας διαφορετικές ταχύτητες

– Διάρκεια: 8 λεπτά

– Περιγραφή: Θα ονομάσουμε το «10» (δέκα) ως τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να διατηρήσει η ομάδα χωρίς να συντριβούν μεταξύ τους και το «1» (ένα) ως τη χαμηλότερη ταχύτητα, την οποία οι συμμετέχουσες/οντες μπορούν να κινηθούν χωρίς να χάνουν την ισορροπία τους. Εν τω μεταξύ, το μηδέν (0) σημαίνει διακοπή. Η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής θα αλλάζει τις ταχύτητες λέγοντας αριθμούς και η ομάδα θα προσαρμόζεται.

Άσκηση 1.3: Ελεύθερη ταχύτητα

– Σκοπός: Αυτή η άσκηση λειτουργεί για να αφουγκραστούμε την ομάδα μας και να γνωρίσουμε τον τύπο της ομάδας που έχουμε. Μπορούμε να μάθουμε αν η ομάδα είναι διατεθειμένη να αναλάβει κινδύνους, είναι ασφαλής, απρόσεκτη ή πολύ παρορμητική.

– Διάρκεια: 8 λεπτά

– Περιγραφή: Τώρα οι ταχύτητες θα ποικίλουν και η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής θα παραμένει βουβή/ός. Η ομάδα θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει βουβά και να βρει μια κοινή ταχύτητα. Εάν η ομάδα διατηρήσει τις οδηγίες, μπορούμε να πάρουμε την απόφαση να σταματήσουμε.

2. Άσκηση 2

– Σκοπός: Ξεκινάμε με συναισθηματική προθέρμανση για να δούμε ότι η γελοιοποίηση δεν υπάρχει, δεν είμαστε τέλειοι, ούτε πρέπει να προσποιούμαστε ότι είμαστε τέλειοι γιατί αυτό μας εξασκεί περισσότερη πίεση. Η ένταση μας οδηγεί στην έλλειψη επικοινωνίας και σε μια αλυσίδα σφαλμάτων που θα καταλήξουν σε αποτυχία.

– Διάρκεια: 9 λεπτά

-Περιγραφή: Όλοι περπατούν στη σειρά σαν ένα φίδι. Το άτομο που ηγείται της σειράς, κατά προτίμηση η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής, εφευρίσκει έναν τρόπο να μετακινηθεί στον χώρο (στα τέσσερα, να πηδήξει, να κάνει τον γορίλα …) και οι υπόλοιπες συμμετέχουσες / οι υπόλοιποι συμμετέχοντες την / τον μιμούνται, είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβείς σε όλες τις κινήσεις. Η κεφαλή της γραμμής εναλλάσσεται, έτσι ώστε όλοι να βρεθούν στη θέση της κεφαλής. Εάν το σώμα έχει ζεσταθεί, θα είναι πιο εύκολο να φτάσετε στο μυαλό. Όταν το σώμα μας είναι προετοιμασμένο, η αναπνοή πηγαίνει βαθύτερα και το αίμα έχει καλή ροή μέσα στο σώμα. Σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε την «ατομική μας πραγματικότητα» (τα προβλήματα και τις θλίψεις μας) έξω από την τάξη (ιεράρχηση του χώρου).

3. Άσκηση 3. Σταματήστε

– Σκοπός: Συνέχιση της συναισθηματικής προθέρμανσης. Το να γελάμε με τον εαυτό μας μας βοηθά να διατηρούμε μια υγιή αυτοεκτίμηση. Είναι η αιτία και η συνέπεια ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια, είναι το σύμπτωμα και το φάρμακο. Χάρη στο γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει το καλύτερο κλίμα εργασίας, οι συμμετέχουσες/οντες στη δραστηριότητα μπορούν να απολαύσουν τη δυναμική. Αυτό στοχεύει επίσης στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την εξωτερίκευση των συναισθημάτων.

– Διάρκεια: 10 λεπτά

– Περιγραφή: Όλοι σταματούν, και μονάχα ένα άτομο εξακολουθεί να περπατά. Θα πρέπει να περπατά με τον δικό του ρυθμό (βεβαιωθείτε ότι είναι με τον πιο καθημερινό δυνατό τρόπο). Μετά από 10 δευτερόλεπτα που παρατηρούμε το βάδισμά της / του, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής καλεί ένα άλλο άτομο να περπατήσει πίσω από το πρώτο και να μιμείται τον τρόπο του περπατήματος της / του. Στα 20 δευτερόλεπτα, ένα άλλο μπαίνει στη σειρά και μιμείται τώρα τον μιμητή, σατιρίζοντας λίγο το περπάτημά της / του. Στη συνέχεια, στα 30 δευτερόλεπτα, ένα άλλο άτομο προστίθεται στην ουρά, Σατιρίζοντας ακόμα περισσότερο το άτομο που προηγείται. Το πρώτο άτομο που έχει ξεκινήσει διατηρεί το περπάτημά της / του με όσο το δυνατό πιο κανονικό τρόπο και χωρίς να κοιτάει πίσω της / του. Τέλος, ένα πέμπτο άτομο προστίθεται, και γελοιοποιεί το τελευταίο άτομο στη σειρά όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή τη στιγμή το πρώτο άτομο σταματά, και βλέπει τους συναδέλφους της / του να περιφέρονται στον χώρο και να μιμούνται.

4. Άσκηση 4. Το εκκρεμές

– Σκοπός: Εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα

– Διάρκεια: 10 λεπτά

– Περιγραφή: Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 (έξι) άτομα. Το ένα στέκεται στο κέντρο και κλείνει τα μάτια της / του, ακινητοποιεί το σώμα και τα πόδια της / του (στέκεται ακίνητο χωρίς να κινείται). Περιτριγυρισμένο από την ομάδα, αυτό το άτομο πρέπει να την εμπιστευτεί και μετά να πέσει πίσω. Η ομάδα, χρησιμοποιώντας τα χέρια της, πρέπει να κινεί και να ταλαντεύει απαλά το άτομο στη μέση σαν να ήταν εκκρεμές.

5. Άσκηση 5: Ελεύθερη πτώση

– Σκοπός: Αυτή η δυναμική της άσκησης είναι αντίστοιχη με τη δυναμική της προηγούμενης, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Τώρα απαιτείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα.

– Διάρκεια: 10 λεπτά

– Περιγραφή: Δουλεύουμε σε ζευγάρια. Η μία / Ο ένας είναι πίσω από την άλλη / τον άλλο, στην ίδια γραμμή και σε απόσταση μικρότερη από 1 μέτρο (η απόσταση μπορεί να μεγαλώσει ανάλογα με το ζευγάρι). Το άτομο που βρίσκεται μπροστά πρέπει να πέσει προς τα πίσω. Δεν υπάρχει λόγος να δώσετε ώθηση, απλώς αφήστε το σώμα να πέσει προς τα πίσω. Είναι πολύ σημαντικό το άτομο που πέφτει να είναι σταθερό. Δε πρέπει να λυγίσει, έτσι ώστε το άλλο άτομο που είναι πίσω να μπορεί να κρατήσει την πτώση με τα χέρια του εύκολα.

– Εναλλακτική: Οι βάτραχοι: η άσκηση χωρίζεται σε τρία μέρη. Πρώτο μέρος: προχωράμε στο χώρο και κατονομάζουμε τα αντικείμενα που υπάρχουν (π.χ. καλοριφέρ, παράθυρο κ.λπ.). Δεύτερο μέρος: χωρίς να σταματάμε να περπατάμε εξακολουθούμε να κατονομάζουμε αντικείμενα, όχι όμως με το πραγματικό τους όνομα, αλλά με την πρώτη λέξη που μας γεννά το αντικείμενο (π.χ. μέταλλο, φως κ.λπ.). Τρίτο μέρος: σε ζευγάρια περπατάμε στο χώρο και διαλέγουμε ένα αντικείμενο που το κατονομάζουμε με τη δεύτερη εικόνα που μας γεννά (π.χ. αν για το καλοριφέρ η λέξη που μας γεννά είναι το μέταλλο τότε σκεφτόμαστε ότι η πρώτη εικόνα που μας γεννιέται είναι του μετάλλου και η δεύτερη ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΚΑΛΟΥΠΙ), το άλλο άτομο πρέπει να μαντέψει την πρώτη εικόνα που σκεφτήκαμε, δηλαδή το μέταλλο.

6. Άσκηση 6. Μετάδοση

– Σκοπός: Εθελοντική πράξη ψυχικής / αισθητηριακής δραστηριότητας σχέση με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα ή ένα ψυχικό / ευαίσθητο αντικείμενο

– Διάρκεια: 10 λεπτά

– Περιγραφή: Όλη η ομάδα στέκεται σε κύκλο, τα μέλη κοιτούν στο κέντρο και διατηρούν ίσες αποστάσεις. Ο στόχος είναι να μεταδοθεί ένα εξωτερικό ερέθισμα στον κύκλο επ’ αόριστον. Για παράδειγμα, η εκπαιδεύτρια / ο εκπαιδευτής του παιχνιδιού αγγίζει τον ώμο του ατόμου στα δεξιά του. Στη συνέχεια, αυτό το άτομο κάνει το ίδιο με το διπλανό άτομο στα δεξιά του, και ούτω καθεξής έως ότου επιστρέψει η κίνηση σε αυτήν / αυτόν που την ξεκίνησε. Έπειτα αρχίζετε πάλι από την αρχή. Εάν αυτό το ερέθισμα λειτουργήσει, μπορούμε να προσθέσουμε ένα άλλο προς την αντίθετη φορά.

Μπορούμε να κάνουμε το παιχνίδι πιο δύσκολο με διάφορους τρόπους: παραμένοντας τον κύκλο αλλά με τις πλάτες μας γυρισμένες σε αυτόν, διευρύνοντας την απόσταση μεταξύ των μελών της ομάδας, παίζοντας μουσική υπόκρουση και ούτω καθεξής.

7. Άσκηση 7: Συμπέρασμα

– Σκοπός: αξιολόγηση της συνεδρίας

– Διάρκεια: 10 λεπτά

– Περιγραφή: Όταν τελειώσει η συνεδρία η ομάδα κάθετε στο πάτωμα και μοιράζετε τα συναισθήματά της. Αυτά τα 10 λεπτά μας βοηθούν να καταλάβουμε τι έχουν λάβει οι συμμετέχουσες/οντες και πώς έχουν δράσει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μετά τη συνεδρία, οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν αποκτήσει αρκετά εργαλεία για να μπορούν αντιμετωπίσουν τις καθημερινές καταστάσεις με υγιή τρόπο. Σε όλες αυτές τις επτά ασκήσεις, θα μπορούσαν να ανακαλύψουν και να μάθουν εργαλεία αυτοσχεδιασμού για να δουν ότι το άλλο άτομο δεν αποτελεί απειλή.  Αντ’ αυτού, είναι οι συνάδελφοί τους με τους οποίους μπορεί να μοιράζονται έναν κοινό σκοπό. Ο θυμός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του φόβου.