ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

Ο στόχος αυτής της συνεδρίας είναι να βοηθήσει τους φροντιστές/επαγγελματίες ψυχικής υγείας να επικοινωνήσουν με νέους που ντρέπονται να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να τα διαχειριστούν και να τα μετατρέψουν σε θετικά συναισθήματα. Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής λέει στους φροντιστές ότι πρόκειται να τους παράσχει δεξιότητες αυτοσχεδιασμού προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς με προβλήματα ντροπής.

Μέχρι το τέλος της συνεδρίας κάθε μέλος θα μπορεί:

– Να χρησιμοποιεί τεχνικές αυτοσχεδιασμού ως μια καλλιτεχνική διαδικασία διαχείρισης του εκφοβισμού

– Να δημιουργεί ένα ασφαλές κλίμα για να οδηγήσει οποιουσδήποτε υποτύπους θυμάτων και επιτιθέμενων μέσα στην ομάδα να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα μέσω τεχνικών θεάτρου / δράματος

– Να ενσωματώσει και να εκφράσει εικόνες εκφοβισμού και σκηνές και ιστορίες κατά του εκφοβισμού μέσω του σωματικού θεάτρου, ως σημείο εκκίνησης για να εμβαθύνει στο σενάριο.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Ο Τσέστερ, ένας ψηλός, κοκαλιάρικος έφηβος που ξεχωρίζει στα μαθήματα των μαθηματικών και των φυσικών επιστημών, νιώθει ντροπιασμένος όταν πρέπει να αλλάξει στα ρούχα γυμναστικής στα αποδυτήρια των αγοριών στο σχολείο, επειδή δεν έχει μυϊκή μάζα και σωματικό όγκο. Άλλοι, πιο αθλητικοί και γυμνασμένοι έφηβοι, καταλαβαίνουν τη ντροπή του Τσέστερ και αποφασίζουν να την εκμεταλλευτούν. Χρησιμοποιώντας τα τηλέφωνά τους, τραβούν κρυφά  φωτογραφίες του Τσέστερ ενώ δεν φοράει το πουκάμισό του και είναι μόνο με το μποξεράκι. Αυτές τις φωτογραφίες τις κυκλοφορούν στη συνέχεια στους υπόλοιπους συμμαθητές τους μέσω του WhatsApp. Αρκετά σύντομα, αγόρια και κορίτσια τον δείχνουν, αστειεύονται και γελούν, καθώς ο Τσέστερ περπατά στους διαδρόμους του σχολείου. Ακούει διάφορα επικριτικά και κοροϊδευτικά σχόλια για την εμφάνισή του  («Να ‘τος ο Τσέστερ με το στήθος σαν την στέκα», «Μεγάλη τσιλιβήθρα» και «Κότα»). Αυτά τα λόγια τον πληγώνουν βαθιά και η αντίληψη που έχουν οι συμμαθητές του για αυτόν αρχίζει να επηρεάζει τους βαθμούς του.

 ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ 
 Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής καλωσορίζει τις συμμετέχουσες/τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες και τους ενημερώνει για το σενάριο περίπτωσης (βλ. παραπάνω) είτε μέσω παρουσίασης power point είτε προφορικά. Αφού ενημερώσει τις συμμετέχουσες/τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες για το σενάριο, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής παρουσιάζει τους στόχους της συνεδρίας επισημαίνοντας το είδος της επιθετικότητας, τα συναισθήματα και τις στρατηγικές αντιμετώπισης:
o Τύπος επιθετικότητας: παράδειγμα σχεσιακής επιθετικότητας - με αποτέλεσμα τον εκφοβισμό.
o Συναισθήματα: ντροπή.
o Αντιμετώπιση: στρεσογόνοι παράγοντες που σχετίζονται με ψυχική ασθένεια / θυματοποίηση.
o Αντιμετώπιση: λειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης.
o Ερωτήσεις και απαντήσεις:

1η ερώτηση

Σε ποιο σημείο του σεναρίου θεωρείτε ότι ο πρωταγωνιστής έπεσε θύμα βίας; Σε τι είδους βία αναφέρεται το σενάριο;

1η απάντηση

Όταν οι φίλοι του αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την έλλειψη της μυϊκής μάζας και του σωματικού όγκου του και τράβηξαν κρυφά φωτογραφίες του Τσέστερ, χωρίς το πουκάμισό του, μόνο με το μποξεράκι του, και τις έστειλαν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους μέσω WhatsApp.
Αναφέρεται στον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο και στη ντροπή για την εικόνα του σώματος.

2η ερώτηση

Πιστεύετε ότι οι σκέψεις, οι ενέργειες, τα συναισθήματα και οι στάσεις που υιοθέτησε ο πρωταγωνιστής του σεναρίου τον βοήθησαν να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση; Υπάρχουν εναλλακτικές ιδέες;

2η απάντηση

Όχι. Αν ο Τσέστερ συνεχίσει να αισθάνεται άσχημα, τότε θα αισθανθεί με την πάροδο του χρόνου αποξενωμένος και αυτό θα έχει αντίκτυπο στα ακαδημαϊκά του επιτεύγματα στο σχολείο. Οι φίλοι του Τσέστερ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την περίπτωση.

3η ερώτηση

Ποιες άλλες παρεμβάσεις και ενέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν περαιτέρω τον πρωταγωνιστή να αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό και άλλα παρόμοια συμβάντα στο μέλλον;

3η απάντηση

• Εναλλακτικές παρεμβάσεις (π.χ.: δίαιτες περιορισμού), σοβαρές συνομιλίες με εκφοβιστές και θύματα
• σοβαρές συνομιλίες με τους γονείς των εκφοβιστών και των θυμάτων
• παιχνίδι ρόλων  μη επιθετικής συμπεριφοράς με τους εκφοβιστές
• παιχνίδι ρόλων κατηγορηματικής συμπεριφοράς με τα θύματα
 Και επίσης:

– Ποιες είναι οι βασικές προβληματικές που εκτίθενται στο σενάριο;

– Πώς σχετίζονται τα θέματα που παρουσιάζονται στην παραπάνω περίπτωση με συγκεκριμένα συναισθήματα;

- Ποια είναι αυτά τα συναισθήματα;
 Στη συνέχεια γίνεται μια συζήτηση και οι συμμετέχουσες/οντες εκφράζουν τις ιδέες τους. Με την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας, οι συμμετέχουσες/οντες θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό το υποθετικό σενάριο ασχολείται με: τη σχεσιακή επιθετικότητα που έχει ως αποτέλεσμα τον εκφοβισμό και τη θυματοποίηση και ότι το συναίσθημα στο οποίο θα επικεντρωθεί αυτή η συνεδρία είναι η ντροπή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αυτή η συνεδρία πραγματοποιείται μεταξύ της εκπαιδεύτριας/του εκπαιδευτή (επαγγελματία τεχνικών αυτοσχεδιασμού) και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όλοι πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια.

  • Διάρκεια: 90 λεπτά.
  • Αριθμός συμμετεχουσών/όντων: 6-20.
  • Τόπος: Ένα δωμάτιο όπου να υπάρχει χώρος για κίνηση.
  • Ψηφιακό υλικό: σύνδεσμος ταινίας Corto Animado Bullying:
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αυτές τις συνεδρίες προτείνεται ένα σύνολο δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων που προκαλούνται από καταστάσεις λεκτικής βίας, ορισμένες δραστηριότητες μπορεί να είναι καταλληλότερες σε σχέση με κάποιες άλλες για τους τελικούς αποδέκτες/εκπαιδευόμενους. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η κουλτούρα τους ή η ψυχική τους ασθένεια (π.χ. δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή). Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας που θα ηγηθεί της εκάστοτε συνεδρίας στους λήπτες μπορεί να παραλείψει ή να τροποποιήσει κάποιες από τις ασκήσεις προσαρμόζοντας τες στις ανάγκες των εκπαιδευομένων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Εισαγωγή

Διάρκεια: 10 λεπτά.

Περιγραφή: Παρουσιάζεται το σενάριο, οι ερωτήσεις και το συναίσθημα.

Εισαγωγικές  Ασκήσεις – Εκπαίδευση στον αυτοσχεδιασμό

Ζέσταμα: Αν οι εκπαιδεύτριες/εκπαιδευτές θέλουν να συμπεριλάβουν ασκήσεις χαλάρωσης (π.χ. διατάσεις, ζέσταμα σώματος κ.λπ.) μπορούν να αφιερώσουν 5 λεπτά πριν τη συνεδρία. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες με κινητικά προβλήματα μπορούν να εκτελούν τις ασκήσεις καθισμένοι, χρησιμοποιώντας τα μέλη του σώματός του που κινούνται και τη φαντασία τους.

Σημείωση: όλες οι ασκήσεις που έχουν σωματική επαφή και/ή κίνηση μπορούν να αντικατασταθούν από: α) την/τον εκπαιδεύτρια/εκπαιδευτή να εκτελεί την άσκηση και να εξηγεί, β) την/τον εκπαιδεύτρια/εκπαιδευτή να εκτελεί την άσκηση και η ομάδα να τον καθοδηγεί και γ) την ομάδα να είναι καθισμένη σε καρέκλες και να αφηγείται, να φαντάζεται και/ή να μοιράζονται ην κίνηση ή σωματοποίηση.

1. Άσκηση 1: Προβολή ταινίας μικρού μήκους και η ανταπόκριση της ομάδας
- Σκοπός: Καλλιέργεια  της ενσυναίσθησης για τους άλλους, καθιστώντας κοινή τη φροντίδα για τους άλλους, βελτίωση ενσυναίσθησης
- Διάρκεια: 10 λεπτά.
Ψηφιακό υλικό: Σύνδεσμος ταινίας Corto Animado Bullying:

Η/ο εκπαιδεύτρια/εκπαιδευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε βίντεο που να αφορά σε χαρακτήρες (δηλαδή, ανθρώπους που δρουν και αντιδρούν) οι οποίοι αντιμετωπίσουν συναισθηματική, λεκτική ή/και σωματική βία.

Περιγραφή: Αυτό το μέρος της συνεδρίας θα ξεκινήσει με την προβολή του 5λεπτου βίντεο σχετικά με τον εκφοβισμό. Μετά την προβολή της ταινίας μικρού μήκους, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής ζητά από τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες να ανταποκριθούν στην ταινία εκφράζοντας ελεύθερα τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Κάνει νέες ερωτήσεις που στρέφονται προς διαφορετικές απόψεις και δηλώσεις.
 2. Άσκηση 2: Παγωμένες εικόνες (Tableaux Vivants)
-      Σκοπός: Σωματική αναπαράσταση του θέματος, να αναζητηθούν τα συναισθήματα και οι σωματικές αποκρίσεις.
-      Διάρκεια: 8 λεπτά.
-      Περιγραφή: Μετά την προβολή, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής θα ζητήσει από τις συμμετέχουσες/ τους συμμετέχοντες να δημιουργήσου δύο «παγωμένες εικόνες» σε μικρές ομάδες: η πρώτη εικόνα θα αντιπροσωπεύει μια στιγμή εκφοβισμού που θα προέρχεται από το σενάριο της ταινίας και η δεύτερη εικόνα θα αντιπροσωπεύει μια απόκριση κατά του εκφοβισμού με βάση το φινάλε της  ταινίας. Οι μικρές ομάδες αναπτύσσουν το θέμα τους και μετά το παρουσιάζουν σε ολόκληρη την ομάδα. Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής παρεμβαίνει στο τέλος κάθε μεμονωμένης παρουσίασης και ζητά από την κάθε μικρή ομάδα να δώσει φωνή στην εικόνα της (ατομικά ή ομαδικά, ανάλογα με τη δυναμική των ομάδων)
3. Άσκηση 3: Τεχνικές εφαρμοσμένου θεάτρου / δράματος
-      Σκοπός: Πρόληψη του εκφοβισμού, καλλιέργεια εσωτερικής ειρήνης και ενότητας.
-      Διάρκεια: 20 λεπτά.
Περιγραφή: Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής παρουσιάζει μια σκηνή από την ταινία κατά την οποία το θύμα βιώνει εκφοβισμό στην τάξη από άλλους συμμαθητές (λεπ. 1:49-2:40). Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής ζητά από την ομάδα να προβληματιστεί σχετικά με αυτήν τη σκηνή και να κάνει δηλώσεις, ακολουθώντας τη λογική στυλ των τίτλων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων («headlinesι»). Στη συνέχεια παίρνει το ρόλο του θύματος και οι συμμετέχουσες/οντες αναλαμβάνουν το ρόλο των «δημοσιογράφων»: οι δημοσιογράφοι παίρνουν συνέντευξη από τους χαρακτήρες. Ένα άλλο μέλος της ομάδας (είτε μια συμμετέχουσα/ένας συμμετέχοντας είτε η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής) αναλαμβάνει το ρόλο του μαθητή που εκφοβίζει και οι συμμετέχοντες ως δημοσιογράφοι αμφισβητούν τα κίνητρα, τις αξίες, τις πεποιθήσεις του ή εκμαιεύουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση. Στη συνέχεια, Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής ζητά από τους δημοσιογράφους να δώσουν συμβουλές στο θύμα, προτείνοντας αντικρουόμενες συμβουλές. Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής (που αναπαριστά το θύμα) εκφράζει τις εσωτερικές του σκέψεις (ως θύμα). Στη συνέχεια, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής παρακινεί κάθε μέλος της ομάδας να εκφράσει δημόσια τις εσωτερικές σκέψεις του θύματος μετά την παραπάνω σκηνή (συλλογικός ρόλος). 
 4. Άσκηση 4: Καθρέφτης
- Σκοπός: Επικοινωνία, συμμετοχή σε ζευγάρια, παρατήρηση, συντονισμός, ακρίβεια, φαντασία.
- Διάρκεια: 5 λεπτά.
- Περιγραφή: Οι συμμετέχουσες/οντες χωρίζονται σε ζευγάρια, ένας από αυτούς είναι ο «καθρέφτης» και ο άλλος είναι ο «άνθρωπος» που κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Η συμμετέχουσα/η συμμετέχουσα/ο συμμετέχων που είναι ο «άνθρωπος» εκτελεί διάφορες κινήσεις και ο «καθρέφτης» πρέπει να τις μιμηθεί. Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής θα πρέπει να ενημερώσει τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες ότι ο «άνθρωπος» πρέπει να ξεκινήσει αργά, να θυμάται πάντα τους σωματικούς περιορισμούς και τις δυνατότητες του/της συντρόφου του, να είναι πάντα σε μετωπική θέση έτσι ώστε ο   σύντροφός του να μπορεί να τον βλέπει ανά πάσα στιγμή, να  φροντίζει τον/την σύντροφό του καθοδηγώντας την/τον σε τυχόν δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει και ούτω καθεξής. Τα ζευγάρια πρέπει να εναλλάσσονται.

5. Άσκηση 5: Διαμόρφωση σώματος

- Σκοπός: Γνωριμία, επικοινωνία, δέσμευση, συμμετοχή σε ζευγάρια και/ή ομάδες, παρατήρηση, ακρίβεια, φαντασία, ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα.
- Διάρκεια: 8 λεπτά.
- Περιγραφή: Αφού τα ζευγάρια έχουν αλλάξει και έχουν εκτελέσει την άσκηση «Καθρέπτης» για αρκετό χρονικό διάστημα, Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής ζητά από το άτομο που ήταν ο «καθρέφτης» να καθίσει ακίνητο. Στη συνέχεια, ζητά από το άτομο που ήταν ο «άνθρωπος» να αρχίσει να διαμορφώνει το σώμα του άλλου ατόμου μετακινώντας τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι, το γοφό, τον κορμό. Η συμμετέχουσα/ο συμμετέχων που διαμορφώνει το σώμα του άλλο ατόμου, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική/ός στον τρόπο που αγγίζει τον άλλο συμμετέχοντα, να λαμβάνει υπόψη της/του τους περιορισμούς και τις δυνατότητες του σώματός της/του άλλου και ούτω καθεξής. Θα πρέπει πάντα να στηρίζει τον/τη σύντροφό του έτσι ώστε να μη χάνει την ισορροπία της/του, το σώμα της/του να βρίσκεται σε μια άνετη θέση που να μπορεί να τη διατηρήσει, να μην αισθάνεται άβολα και ότι είναι ευάλωτη/ος. Ωστόσο, ο διαμορφωτής σώματος θα πρέπει να προσπαθήσει να εξοικειώσει τον/την σύντροφό του με σωματικές δυνατότητες ή/και πιθανότητες  που το άτομο που διαμορφώνεται τυχόν να μην γνωρίζει. Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής πρέπει πάντα να υπενθυμίζει στις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες αυτές τις οδηγίες. Μετά από αρκετό χρόνο, ο διαμορφωτής σώματος πρέπει να γίνει το άτομο που διαμορφώνεται και να συνεχίσει την άσκηση.
- Παραλλαγή: Εναλλακτικά και / ή στη συνέχεια, αυτή η άσκηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε κύκλο με ένα άτομο να διαμορφώνεται από περισσότερους από μία συμμετέχουσα/έναν συμμετέχοντες και ούτω καθεξής.

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Οι ασκήσεις αυτού της ενότητας μπορούν να αλλάξουν θέση, αν η/ο εκπαιδεύτρια/εκπαιδευτής θέλει να τελειώσει τη συνεδρία με την άσκηση 6.

6. Άσκηση 6: Η μηχανή
- Σκοπός: Ομαδική κίνηση και δυναμική, επικοινωνία, ακρίβεια, φαντασία, ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα, διασκέδαση, απελευθέρωση.
- Διάρκεια: 10 λεπτά.
- Περιγραφή: Οι συμμετέχοντες αρχίζουν να περπατούν ελεύθερα μέσα στο χώρο. Πρέπει να προσπαθήσουν να καλύψουν ολόκληρο το χώρο και να λάβουν υπόψη ότι πρέπει να κινηθούν προς τα διάφορα σημεία όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος. 
Αφού περπατήσουν για περίπου 30 δευτερόλεπτα και χωρίς να σταματήσουν να περπατάνε, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής ζητά από τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες να αρχίσουν να κινούν ολόκληρο το σώμα τους για να ζεσταθούν. 
Στη συνέχεια τους ζητά να επιστρέψουν στο κανονικό περπάτημα και να κάνουν με το στόμα ή το σώμα τους έναν συγκεκριμένο, επαναλαμβανόμενο ήχο, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι οι συνάδελφοι/συμμετέχοντες προσπαθούν να δημιουργήσουν και αυτοί διαφορετικούς τύπους ήχου, δημιουργώντας έτσι  μια μορφή επικοινωνίας. Όταν ο ήχος έχει καθοριστεί, τότε η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής ζητά από τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες να προσθέσουν μια συγκεκριμένη, επαναλαμβανόμενη κίνηση στον ήχο τους, λαμβάνοντας υπόψη τους ότι οι συνάδελφοι/συμμετέχοντες προσπαθούν να δημιουργήσουν και αυτοί διαφορετικούς τύπους κίνησης, δημιουργώντας έτσι μια μορφή επικοινωνίας. Οι συμμετέχοντες δεν πρέπει να σταματούν να κινούνται ή να σταματούν και να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον. Πρέπει να είναι σε θέση να επικοινωνούν, ενώ κινούνται. Όταν η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής αισθανθεί ότι αυτό το μέρος της άσκησης έχει ολοκληρωθεί, ζητά από τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες να σχηματίσουν έναν κύκλο. Οι συμμετέχοντες κάθονται στον κύκλο και στη συνέχεια η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής τους λέει ότι πρόκειται να φτιάξουν μια μηχανή. (Την πρώτη φορά που οι συμμετέχοντες εκτελούν την άσκηση ο τύπος του μηχανήματος δεν χρειάζεται να προκαθοριστεί. Εξαρτάται από την εκπαιδεύτρια/τον εκπαιδευτή και τη σύνθεση της ομάδας εάν θα προκαθορίσουν τη λειτουργία του μηχανήματος ή εάν κάθε συμμετέχουσα/ων θα αφεθεί να φανταστεί το μηχάνημά του, ενώ είναι μέλος της ομάδας.) Στη συνέχεια, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής λέει στις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες ότι όποιος θέλει να ξεκινήσει πρέπει να πάει στο κέντρο του κύκλου και θα αρχίσει να κάνει έναν συγκεκριμένο, επαναλαμβανόμενο ήχο που θα υποστηρίζεται από μια συγκεκριμένη, επαναλαμβανόμενη κίνηση. Όταν ο πρώτος συμμετέχων ανέβει και περάσουν λίγα δευτερόλεπτα για να εδραιωθεί η κίνηση και ο ήχος του, μια άλλη συμμετέχουσα/ένας άλλος συμμετέχων πηγαίνει στον κύκλο και συνδέει τη δική της/του κίνηση και τον δικό της/του ήχο με τον ήχο και την κίνηση της άλλης συμμετέχουσας/ του άλλου συμμετέχοντα που ήδη εκτελεί την κίνηση και τον ήχο της/του. Όταν επαρκείς συμμετέχοντες έχουν συνεισφέρει στο μηχάνημα, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής τους ζητά να επιταχύνουν την κίνησή τους, όλο και γρηγορότερα και έως ότου η μηχανή σπάσει.
Οι συμμετέχουσες/οντες κάθονται πάλι στον κύκλο. Έπειτα κατασκευάζεται μια άλλη μηχανή έτσι ώστε και άλλες συμμετέχουσες/άλλοι συμμετέχοντες να κάνουν την άσκηση. Η δεύτερη μηχανή διαλύεται επίσης.
Για άλλη μια φορά, οι συμμετέχουσες/οντες κάθονται στον κύκλο. Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής τους ζητά να κατασκευαστεί μια ακόμη μηχανή. Αυτή τη φορά, όταν ολοκληρωθεί, η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής βγάζει έναν από τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες με αποτέλεσμα, πάλι, τη δυσλειτουργία της μηχανής και τη βλάβη της.
- Παραλλαγές: Υπάρχουν πολλές παραλλαγές που μπορούν να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα, ένα εξάρτημα της μηχανής μπορεί να μετακινηθεί από τον εκπαιδευτή σε μια άλλη θέση και η ομάδα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις διαφορές που συνεπάγεται μια τέτοια επανατοποθέτηση ή ένα φυσικό υλικό, δηλαδή μια μπάλα ή ένα κομμάτι χαρτί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το προϊόν που η μηχανή δημιουργεί και η εκτίμηση της επανατοποθέτησης οποιουδήποτε στοιχείου / συμμετέχοντα μπορεί να γίνει κατανοητή.
 7. Άσκηση 7: Παίζοντας με την ενότητα / τα κομμάτια που συνθέτουν σκηνή 
- Σκοπός: Ενσυναίσθηση, εφαρμογή «μεταφοράς» στον πραγματικό κόσμο, η δύναμη μιας «αγκαλιάς».
- Διάρκεια: 10 λεπτά.
- Περιγραφή: Η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής παρουσιάζει ξανά την τελική σκηνή της ταινίας μικρού μήκους (λεπ. 3:25-3:56) όπου όσοι είναι εκφοβιστές αλλάζουν τη στάση τους απέναντι στο θύμα και τον καλούν να παίξει μαζί τους. Στη συνέχεια, ζητά από ολόκληρη την ομάδα να εκφράσει τα συναισθήματα και το πώς ανταποκρίνονται σε αυτήν τη σκηνή με, α) προφορική ομιλία και β) παγωμένες εικόνες φωτογραφία σε μικρές ομάδες. Στο τέλος οι συμμετέχουσες/οντες καλούνται να εκφράσουν πώς αισθάνονται σε σχέση με ολόκληρη την ομάδα, μετά από όλη την παραπάνω συνεδρία.
 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 - Διάρκεια: 10 λεπτά.

– Περιγραφή: Στο τέλος της συνεδρίας η εκπαιδεύτρια/ο εκπαιδευτής θα υποβάλει ερωτήσεις που θα διεγείρουν τον προβληματισμό, δηλαδή «Πώς νομίζετε ότι η παραπάνω συνεδρία συνδέεται με το συναίσθημα που αντιμετωπίζουμε;», «Τι θεωρήσατε βοηθητικό και / ή χρήσιμο;» και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια, θα καλέσει τις συμμετέχουσες/τους συμμετέχοντες να εντοπίσουν τι «τράβηξε» την προσοχή τους, τι κέρδισαν και τι θέλουν να κρατήσουν ως σημείο αναφοράς από όλη την παραπάνω διαδικασία, καθώς και να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με τις παραπάνω ασκήσεις.