M je moški srednjih let z diagnozo težav v duševnem zdravju, ki ima šibko socialno življenje in malo prijateljev. Občasno obišče vzgojno varstveni zavod, a s težavo sprejema svoje težave v duševnem zdravju, zato se o tem običajno ne pogovarja z nikomer. Pred kratkim je začel jemati predlagano zdravilo in zdi se, da se počuti malce bolje kot prej. Zato ga je sestra uspela prepričati, da se sreča z njo in njenimi prijatelji, ki vedo, da ima težave v duševnem zdravju. Dobijo se v baru, se začnejo pogovarjati in se zabavajo med pripovedovanjem vsakodnevnih prigod. A nihče v pogovor ne vključi M, niti ne upoštevajo njegovih komentarjev – popolnoma ga ignorirajo, kot da ga sploh ni tam. M je zato jezen in užaljen ter po še nekaj druženjih pove sestri, da je raje sam in vzklikne: »Zato ljudem o tem ne govorim! To je tako frustrirajoče… In nehal bom jemati zdravilo: nič ne spremeni…«

Teoretično ozadje

Tip agresije

Strah pred socialno stigmo in zanikanje le-te, kar vodi do odnosne agresije in pobega iz odnosov.

Čustva: jeza, razočaranje

Spoprijemanje s situacijo/stresorji povezani z duševno socialno stigmo in samostigmatizacijo

Spoprijemanje s situacijo/funkcionalne strategije spoprijemanja

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje

V katerem delu scenarija je protagonist žrtev nasilja? Na katero vrsto nasilja se nanaša scenarij? 

1. odgovor

Čustveno nasilje izvajajo sestrini prijatelji med druženjem, saj ignorirajo in čustveno zavračajo protagonista.

2. vprašanje

Ali menite, da so protagonistu njegove misli, dejanja, občutja in odnos pomagali pri spoprijemanju s situacijo?  Imate kakšne alternativne ideje?

2. odgovor

Je frustriran, jezen, žalosten in osramočen ter misli, da bi moral prenehati jemati zdravila, saj ta ne spremenijo, kako se ljudje vedejo do njega. To da v celoti ne sprejema svojih težav v duševnem zdravju, mu prav tako škoduje, saj prav on na prvem mestu obsoja samega sebe. Svoje bolezni se ne bi smel sramovati in bi na tem moral delati skupaj s strokovnjakom za duševno zdravje.

3. vprašanje

Katere druge intervencije in ukrepi bi lahko dodatno pomagali protagonistu, da se spoprime s tem in vsemi morebitnimi podobnimi incidenti v prihodnosti?

3. odgovor

Dvigniti mora raven samospoštovanja, potrebno ga je spodbujati, naj ne bo tako sramežljiv in naj se pogovarja z ljudmi, poleg tega pa mora spoznati, da ni njegova krivda, če ga nekateri ljudje ignorirajo ali se z njim nočejo pogovarjati zaradi njegove bolezni. Do te vrste diskriminacije pride zaradi pomankanja znanja o težavah v duševnem zdravju. Prav tako bi ga bi bilo potrebno spodbuditi, naj še naprej jemlje zdravila, saj s tem pomaga sam sebi – takih odločitev ne bi smel sprejemati zaradi obsojanja ali mnenj drugih.

Comments are closed.