Franziska je 18-letno dekle iz družine srednjega razreda. Trenutno obiskuje drugi letnik srednje šole. Franziska je malce zdržana in ima majhen krog prijateljev. Potrebuje nekaj časa, da se odpre drugim. Franziska je opazila, da se je odnos staršev do nje drastično spremenil, takoj ko je začela obiskovati srednjo šolo. Franziska meni, da sta starša postala pretirano zaščitniška in sumničava ter se z njo prepirata skoraj vsak dan. Starša ne odobravata druženja s prijatelji iz šole, predvsem fanti in preverjata klice in sporočila, ki jih prejela. Zaradi omejitev, ki ji jih je postavil njen oče, se počuti zelo neprijetno. Franziska postaja vse bolj nemirna in razburjena. Včasih jima ugovarja, a to vodi do nadaljnjih konfliktov in prepirov. Franziska se boji očeta in meni, da ji ne bo nikoli prisluhnil. Franziska predvideva, da se nima smisla pogovoriti z njim. Zaradi nenehnih sporov s starši Franziska doživlja stres. Ugotavlja, da se ne more ustrezno osredotočiti na učenje in zaostaja tudi na akademskem področju. Ne zmore se soočiti s situacijo, zato hudo trpi njeno izobraževanje.

Teoretično ozadje

Tip agresije

Odnosna agresija z elementi verbalne agresije in celo čustvenega nasilja.

Čustva: tesnoba, jeza

Spoprijemanje s situacijo: funkcionalne strategije spoprijemanja

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje

V katerem delu scenarija je protagonistka žrtev nasilja? Na katero vrsto nasilja se nanaša scenarij? 

1. odgovor

Ko so njeni starši postali prekomerno zaščitniški, sumničavi in so se začeli prepirati z njo skoraj vsak dan.

Gre za čustveno in verbalno nasilje.

2. vprašanje

Ali menite, da so protagonistki njene misli, dejanja, občutja in odnos pomagali pri spoprijemanju s situacijo? Imate kakšne alternativne ideje?

2. odgovor

Ne, saj se ni zmogla spoprijeti s situacijo, ugovarjanje staršem pa je vse skupaj še poslabšalo. Posledično je Franziska postala depresivna, njena depresija pa se je v tem začaranem krogu poglobila in bo v prihodnosti postala še hujša. V tem primeru je družina ključnega pomena za okrevanje Franziskinega duševnega zdravja.

3. vprašanje

Katere druge intervencije in ukrepi bi lahko dodatno pomagali protagonistki, da se spoprime s tem in vsemi morebitnimi podobnimi incidenti v prihodnosti?

3. odgovor

  • Vedenjske intervencije
  • Razvojne intervencije
  • Družinska intervencija, terapija skupaj z družino
  • Terapevtska intervencija
  • Zdravstvena intervencija za premagovanje depresije in osredotočanje na strategije za spoprijemanje s situacijo

Comments are closed.