G. Pantelis je 32-letni moški, ki živi v psihosocialnem rehabilitacijskem domu (varovanem stanovanju) od oktobra 2018. Tam živi od konca neprostovoljne hospitalizacije zaradi poskusa samomora v psihiatrični bolnici, kjer je bil diagnosticiran z manično motnjo. Zvečer dela kot natakar v okviru delovnega programa, zjutraj pa rad telovadi.

G. George, 45-letni moški z diagnosticirano shizofrenijo, živi v varnem stanovanju že 10 let, popoldne dela kot čistilec v čistilnem servisu, zjutraj pa rad sedi doma in se sprošča. Sprosti se z branjem knjig, pitjem kave in kajenjem (priznava, da je strastni kadilec).

G. Pantelis in g. George spita v isti sobi. V stanovanju živita še dva sostanovalca, stara 55 let, ki obiskujeta vzgojno varstveni zavod.

Njihovo skupno življenje lahko opišemo kot mirno in harmonično, brez kakšnih posebnih težav. Vsak od stanovalcev sledi svoji lastni rutini. Vsak opravi svoj del gospodinjskih opravil in vsak lahko zunaj počne svoje stvari.

A zadnje čase se g. Pantelis in g. George nenehno prepirata, saj se g. Pantelis pritožuje, da ne more izvajati svoje vsakodnevne telovadbe doma, zaradi nenehnega kajenja g. Georgea in posledično zadušljivega zraka v stanovanju.

G. George živčno pravi: »Tukaj sem bil veliko pred tabo in ne bom spremenil svojih navad zaradi tebe, to je moj dom, nehaj se ves čas obnašati kot dojenček!«

Med njunim zadnjim prepirom se je g. Pantelis posmehoval g. Georgeu in mu rekel: »to je tudi moj dom, raka boš dobil, ti nori opičjak!«

Po tem prepiru je g. Pantelis nehal telovaditi in nehal govoriti s svojim sostanovalcem, medtem ko je g. George nadaljeval s kajenjem, a z žalostnim izrazom na obrazu. Drugima dvema sostanovalcema je povedal, da mu je žal, a da se ne bo opravičil!       

Teoretično ozadje

Tip agresije

Verbalna agresija, ki se je zaostrila v odnosno agresijo.

Čustva: jeza, gnus

Spoprijemanje s situacijo: funkcionalne strategije spoprijemanja

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje

V katerem delu scenarija je protagonist žrtev nasilja? Na katero vrsto nasilja se nanaša scenarij? 

1. odgovor

G. Pantelis je bil žrtev čustvenega nasilja vsakič, ko je g. George kadil (čeprav je ta vedel, da je to neprijetno za njegovega sostanovalca) in žrtev verbalnega nasilja, ko mu je g. George rekel, da se obnaša »kot dojenček« in da je to njegov dom.

G. George je bil verbalno napaden, ko mu je g. Pantelis dejal: »dobil boš raka, ti nori opičjak!«

2. vprašanje

Ali menite, da so protagonistu njegove misli, dejanja, občutja in odnos pomagali pri spoprijemanju s situacijo?  Imate kakšne alternativne ideje?

2. odgovor

G. Pantelis se bi moral boriti za svoje pravice. Ne bi smel nehati telovaditi, prav tako pa ne bi smel nehati govoriti s sostanovalcem v znak protesta.

Po drugi strani bi se g. George moral opravičiti svojemu sostanovalcu, ko je ugotovil, da je ravnal narobe.

Oba bi se morala obnašati bolj solidarno, z več človeškosti, prijateljstva in razumevanja. Pogovor je vedno najboljša rešitev za reševanje nesoglasij.

3. vprašanje

Katere druge intervencije in ukrepi bi lahko dodatno pomagali protagonistu, da se spoprime s tem in vsemi morebitnimi podobnimi incidenti v prihodnosti?

3. odgovor

G. Pantelis bi moral delati na samospoštovanju in bi moral biti bolj samozavesten, kadar se znajde v situacijah, v katerih se mora braniti. Poleg tega bi moral biti bolj pazljiv, ko govori o zdravju drugih.

Strokovnjaki za duševno zdravje bi ga morali spodbujati in mu pomagati premagati njegovo sramežljivost, ko pride do spoprijemanja s takšnimi težavami.

G. George ne bi smel biti tako nesramen in strog, ko govori z nekom, ki ima drugačen pogled na stvari kot je kajenje. Poleg tega bi se moral opravičiti, če se zaveda, da je nekaj storil narobe in se ne bi smel temu izmikati zaradi svojega ponosa.

Strokovnjaki za duševno zdravje bi mu morali pomagati, da bi se zavedel, kako pomembno je za njegovo dobro počutje in dobro počutje drugih, da začne kaditi manj in bi morali poskusiti dvigniti raven zavedanja kapric sostanovalcev ter kako izražati svoja čustva, ko je to potrebno.

Comments are closed.