William je petnajstletni učenec z avtizmom. Na splošno je William zelo vesel in prijeten mladenič. Ima čudovit smisel za humor in z njim se je prijetno družiti.

William ima zaradi svojega smisla za humor v razredu nekaj prijateljev.

William želi biti v šoli uspešen. Je perfekcionist in pričakuje, da bo dobil same petice. A Williama je med poukom potrebno opominjati, naj se osredotoča na snov. Poleg tega William hiti pri opravljanju šolskih obveznosti, v tej naglici pa navodil in vprašanj ne prebere v celoti. William prav tako hitro postane frustriran in jezen. Čeprav se je njegovo vedenje letos izboljšalo, se William še vedno občasno razburi in začne vpiti, se tepe, meče stvari ali joka.

Ta del svojega značaja kaže vse pogosteje, to pa vznejevolji njegove prijatelje, še posebej med tedni z oblico nalog. Sošolce je s tem tako razdražil, da nihče več noče sodelovati z njim pri skupinskih nalogah in so ga izključili iz skupinskega dela.

Teoretično ozadje

Tip agresije

Primer odnosne agresije – izključevanje, izobčenje.

Čustva: jeza

Spoprijemanje s situacijo/stresorji povezani z duševno boleznijo/socialno zavrnitvijo

Spoprijemanje s situacijo/funkcionalne strategije spoprijemanja

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje

V katerem delu scenarija je protagonist žrtev nasilja? Na katero vrsto nasilja se nanaša scenarij? 

1. odgovor

Ko nihče izmed njegovih sošolcev ni več želel biti njegov prijatelj in so ga izključili iz skupinskih nalog ter ga pustili, da je ostal sam, tako kot je bil, preden je postal del tega razreda. 

Gre za čustveno nasilje, najverjetneje besedno in nebesedno z gestami in mimikami.

2. vprašanje

Ali menite, da so protagonistu njegove misli, dejanja, občutja in odnos pomagali pri spoprijemanju s situacijo? Imate kakšne alternativne ideje?

2. odgovor

Ne, zaradi svoje duševne motnje se ni sposoben spoprijeti s situacijo. Če William ne bo prejel posebne pomoči za upravljanje negativnih čustev pri čustvenih zlomih, bo pritisk, ki ga čuti v socialni sferi, postal še hujši.

3. vprašanje

Katere druge intervencije in ukrepi bi lahko dodatno pomagali protagonistu, da se spoprime s tem in vsemi morebitnimi podobnimi incidenti v prihodnosti?

3. odgovor

  • Odkrijte vzroke za čustvene zlome
  • Zanj ustvarite varno območje
  • Vedenjske in razvojne intervencije
  • Družinske intervencije
  • Intervencije s terapijo in medicinske intervencije
  • Alternativne intervencije (npr. izključevalna dieta)

Comments are closed.