Protagonist je moški srednjih let s težavami v duševnem zdravju. Zaveda se svojega stanja in želi najti najboljše zdravilo, ki mu bo pomagalo. Ima odlično socialno življenje, številne prijatelje in je samostojen v okviru svoje vsakodnevne rutine. Nekateri dnevi so zanj težji, saj ne more vstati iz postelje in preživi večino dneva v njej. Prav tako razume, koliko pomoči mu nudi mama, zato ji želi to povrniti, s tem da pripravi »intervencijski načrt«. Nekega dne obišče vzgojno varstveni zavod skupaj s svojo mamo. Medtem ko se protagonist pogovarja s strokovnjakom za duševno zdravje glede izvajanja »intervencijskega načrta«, ga njegova mama ves čas žali in mu govori: »Nič ne delaš« oz. »ves dan samo kadiš« oz. »vse moram storiti zate«. Posledično njegovo pomankanje samostojnosti morda povzroča prav nadzorovalni odnos mame. Protagonist verjamem njenim besedam in se zato počuti manjvrednega, nemočnega in nesposobnega ter meni da ne zmore biti samostojen, še posebej ko je doma, četudi se z življenjem spoprijema na ustrezen način. Odnos njegove mame mu med okrevanjem ne bo pomagal in tega se strokovnjak za duševno zdravje zaveda. Moški je odločen, da bo izboljšal svoje življenje, a to mu ne bo uspelo, če mu bo mama ves čas govorila, da ne more brez njene pomoči narediti ničesar. 

Teoretično ozadje

Tip agresije

Odnosna agresija – čustveno nasilje.

Čustva: krivda, sram

Spoprijemanje s situacijo/stresorji povezani z duševno boleznijo/viktimizacijo in samostigmatizacijo

Spoprijemanje s situacijo/funkcionalne strategije spoprijemanja

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje

V katerem delu scenarija je protagonist žrtev nasilja? Na katero vrsto nasilja se nanaša scenarij? 

1. odgovor

Protagonist je žrtev verbalnega in mentalnega nasilja, ko ga njegova mati žali pred strokovnjakom za duševno zdravje in mu govori, da čez dan nič ne počne in da je ona za vse sama.

2. vprašanje

Ali menite, da so protagonistu njegove misli, dejanja, občutja in odnos pomagali pri spoprijemanju s situacijo?  Imate kakšne alternativne ideje?

2. odgovor

Protagonist upravičuje odnos svoje matere, saj meni, da ima prav, ker se dobro zaveda, da je zaradi depresije večkrat prisiljen ostati v postelji. A mora spremeniti svojo miselnost in začeti verjeti, da je tega sposoben. V okviru svoje vsakodnevne rutine je samostojen, poleg tega pa se je on odločil, da bo začel z izvajanjem akcijskega načrta. Vse to kaže, da je samostojen pri sprejemanju odločitev in ukrepanju.

3. vprašanje

Katere druge intervencije in ukrepi bi lahko dodatno pomagali protagonistu, da se spoprime s tem in vsemi morebitnimi podobnimi incidenti v prihodnosti?

3. odgovor

Strokovnjak za duševno zdravje mora predlagati proces okrevanja, ki vključuje njegovo mamo, saj ga mora pri tem podpirati in spoznati, da je sposoben delati stvari ter da želi spremeniti situacijo in ji povrniti vso njeno pomoč. Pomagati mu mora s prijaznimi besedami – drugače akcijski načrt ne bo prinesel pozitivnih učinkov. Pri okrevanju morata sodelovati, ona pa mora sprejeti sinovo bolezen.

Comments are closed.