G. Mathew je 20-letnik s težavami v duševnem zdravju.

Živi skupaj z mamo. Nima službe, uživa le na sprehodih in med obiskovanjem družabnih dogodkov, saj je rad obkrožen z ljudmi. 

Prejšnjo soboto je obiskal kulinarični festival, ki je bil organiziran v vasi blizu mesta, kjer živi.

Potem ko se je odlično zabaval med preizkušanjem različnih vrst hrane iz drugih držav in druženjem z obiskovalci, se je odpravil proti najbližji avtobusni postaji, pri tem pa je bil hvaležen za ta miren in lep večer.

Prižgal si je cigareto in začel razmišljati, kaj vse bo povedal svoji materi.

Med hojo se mu je približala skupina mladostnikov in ga na nesramen način prosila za cigareto.

Ker se je zaradi njihovega odnosa počutil neprijetno, jih je zavrnil in jim s tem dal vedeti, da mu je zaradi njihovega vedenja neprijetno.

Začeli so vpiti nanj in se mu smejati, zbadali so ga z nesramnimi komentarji in se mu posmehovali. Mathew se je počutil ponižan in jih je ignoriral.

Nato so začeli vanj metati kamne.

V strahu in jezi se je odločil, da se bo skril za vogal in počakal, da se mladostniki odpravijo naprej, pri tem pa si je mrmral »zakaj me ne pustite na miru!«

Teoretično ozadje

Tip agresije

Epizode verbalne, neverbalne in fizične agresije

Čustva: strah

Spoprijemanje s situacij/stresorji povezani z duševno boleznijo/socialno stigmo in viktimizacijo

Spoprijemanje s situacijo/funkcionalne strategije spoprijemanja

Vprašanja in odgovori

1. vprašanje

V katerem delu scenarija je protagonist žrtev nasilja? Na katero vrsto nasilja se nanaša scenarij? 

1. odgovor

Mathew je bil žrtev verbalnega nasilja od trenutka, ko so go mladostniki na žaljiv način prosili za cigareto, bili do njega nesramni in ga zasmehovali.

Ko so začeli vpiti nanj in se mu smejati, je bil čustveno prizadet. Tako se je počutil tudi takrat, ko se je najbrž v navalu obupa poskusil izmakniti kamnom.

2. vprašanje

Ali menite, da so protagonistu njegove misli, dejanja, občutja in odnos pomagali pri spoprijemanju s situacijo?  Imate kakšne alternativne ideje?

2. odgovor

Ta dejanja so mu nemudoma pomagala. Z njimi ni razrešil situacije, ampak je poskrbel, da ni bil še bolj čustveno in verbalno prizadet.

V tej situaciji in glede na njegovo psihološko stanje, je bil ta odziv v tem specifičnem primeru morda pravi. Bil je sam, ponižan in nemočen.

3. vprašanje

Katere druge intervencije in ukrepi bi lahko dodatno pomagali protagonistu, da se spoprime s tem in vsemi morebitnimi podobnimi incidenti v prihodnosti?

3. odgovor

Morda bi moral hoditi na dolge sprehode skupaj s prijatelji. Moral bi se naučiti soočati z nesramnimi ljudmi.

Skupaj s terapevtom bi morala delati na težavah glede samospoštovanja in samozavesti.

Comments are closed.