Ο κύριος Παντελής είναι ένας κύριος 32 ετών, ο οποίος διαμένει σε μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (προστατευόμενο διαμέρισμα) από τον Οκτώβριο του 2018. Μετέβει εκεί μετά την ακούσια νοσηλεία του, λόγω απόπειρας αυτοκτονίας, σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο όπου και διαγνώστηκε με μανιοκατάθλιψη. Δουλεύει σε προστατευόμενη εργασία τις απογευματινές ώρες ως σερβιτόρος catering και του αρέσει να γυμνάζεται τα πρωινά.

Ο κύριος Γιώργος ,  45 ετών, διαγνωσμένος με σχιζοφρένεια, διαμένει στο προστατευόμενο διαμέρισμα 10 χρόνια, εργάζεται σε προστατευόμενη εργασία ως καθαριστής τις απογευματινές ώρες  και τα πρωινά του αρέσει να κάθεται σπίτι και να ηρεμεί. Ηρεμεί διαβάζοντας το βιβλίο του, πίνοντας τον καφέ του και καπνίζοντας (παραδέχεται ότι είναι μανιώδης καπνιστής).

Ο κος Παντελής και ο κος Γιώργος κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο, ενώ στο προστατευόμενο διαμέρισμα ζουν και άλλοι δυο άνδρες, ηλικίας 55 ετών, οι οποίοι μένουν σε άλλο δωμάτιο και τα πρωινά απασχολούνται σε Κέντρο Ημέρας.

Η συμβίωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήρεμη και αρμονική, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Κάθε ένας από τους ενοίκους τηρεί τη δική του ρουτίνα. Έχουν χωρίσει τις οικιακές δουλειές και κάθε ένας ακολουθεί και το δικό του εξωτερικό πρόγραμμα.

Το τελευταίο διάστημα όμως ο κος Παντελής και ο κος Γιώργος βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη λόγω του γεγονότος ότι ο κος Παντελής διαμαρτύρεται πως δε μπορεί να ακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής που κάνει στο σπίτι λόγω ότι ο κος Γιώργος καπνίζει συνεχώς και η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι αποπνικτική.

Ο κος Γιώργος συνεχώς αναφέρει νευριασμένα: «εγώ είμαι εδώ πολύ πριν έρθεις εσύ, δε θα αλλάξω τις συνήθειές μου για σένα, εσύ ήρθες στο σπίτι μου κλαψιάρη.»

Στη τελευταία τους διαμάχη ο κος Παντελής απευθύνθηκε στον κο Γιώργο χλευάζοντάς τον:  «είναι και δικό μου σπίτι, θα πάθεις καρκίνο, παλιό-τρελέ πίθηκε!»

Μετά από αυτόν τον καβγά, ο κ. Παντελής σταμάτησε να ασκείται και σταμάτησε να μιλάει με τον συγκάτοικο του, ενώ ο κ. Γιώργος συνέχισε να καπνίζει κάθε μέρα με μια θλιβερή ματιά στο πρόσωπό του ενώ είπε στους άλλους δύο συγκατοίκους ότι λυπάται, αλλά δεν θα του ζητήσει συγγνώμη !

o Τύπος επιθετικότητας: Παράδειγμα σχεσιακής επιθετικότητας – αποκλεισμός, οστρακισμός.

o Συναισθήματα: θυμός.

o Αντιμετώπιση: Στρες που σχετίζεται με ψυχική ασθένεια / κοινωνική απόρριψη.

o Αντιμετώπιση: Λειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

o Ερωτήσεις και απαντήσεις:

Comments are closed.