Ο Πάνος είναι 50 ετών, κάτοικος μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που έχει διαγνωστεί με παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Ένα πρωί πήρε άδεια από τη μονάδα να επισκεφτεί μια τράπεζα για να κάνει κάποιες διαδικασίες που σχετίζονται με τον τραπεζικό του λογαριασμό. Όταν ήταν η σειρά του να εξυπηρετηθεί, ο υπάλληλος της τράπεζας του έδωσε μια φόρμα για να συμπληρώσει. Ο Πάνος είχε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη συμπλήρωση της αίτησης. Ο υπάλληλος της τράπεζας ήταν θυμωμένος και φώναξε στον Πάνο, ρωτώντας τον γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμπληρώσει την αίτηση. Όταν ο υπάλληλος της τράπεζας διαπίστωσε ότι η διεύθυνση κατοικίας που αναφέρεται στην αίτηση ήταν η διεύθυνση μιας μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ο υπάλληλος της τράπεζας είπε με ειρωνικό τόνο «τώρα καταλαβαίνω».

Αυτό το σχόλιο από τον υπάλληλο προκάλεσε γέλιο στην ουρά των ανθρώπων που περίμεναν πίσω του. Ο Πάνος δεν σχολίασε τη συμπεριφορά του υπαλλήλου. Ήταν θυμωμένος στην αρχή, αλλά στη συνέχεια σκέφτηκε ότι δεν ήταν πολύ σημαντικό περιστατικό, θεώρησε την αντίδραση του υπαλλήλου εύλογη και δικαιολόγησε τη συμπεριφορά του ως φυσιολογική, λαμβάνοντας υπόψη την κόπωση του. Επιστρέφοντας στη μονάδα όπου ζει, συνάντησε έναν άλλο κάτοικο της μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ο οποίος ζήτησε κάποια χρήματα.

Ο Πάνος απάντησε τότε ότι δεν έχει τίποτα να του δώσει γιατί δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία στην τράπεζα που επισκέφτηκε. Ο άλλος κάτοικος τον ονόμασε «άχρηστο» και έφυγε. Ο Πάνος δεν απάντησε, έσκυψε το κεφάλι του, πήγε στην αυλή της μονάδας και κάπνισε.

Λίγο αργότερα, ένας υπάλληλος τον πλησίασε και του είπε ότι καπνίζει πολύ και αυτή η συνήθεια μπορεί να του προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας στο μέλλον. Τότε ο Πάνος έκανε μια δυνατή έκρηξη θυμού, φωνάζοντας και ουρλιάζοντας. Τελικά ζήτησε επιπλέον φάρμακα για να ηρεμήσει.

o Συναισθήματα: θυμός, ενοχή

o Αντιμετώπιση / Στρες που σχετίζονται με ψυχική ασθένεια / κοινωνικό στίγμα και θυματοποίηση

o Αντιμετώπιση / Λειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης

Comments are closed.